Komma igång

När du har laddat hem appen ‘GPS Orientering’ från Google Play, så skapas en exempelkarta, en exempelbana och ett exempelresultat, för att du ska kunna se hur appen fungerar.

När du har bekantat dig med appen vill du säkert springa din första bana. Det första du ska göra är att mata in ditt namn under ‘Inställningar’.

Om du ska delta i en träningstävling så har förmodligen någon annan skapat banan och du behöver då ladda ner banan, se vidare under ‘Träningstävling/Delta i träningstävling’.

Du kan även ladda ner banor från WorldofO Leaderboards, se ‘Appens funktioner/Banor’.

Om du vill rita din egna bana och springa den så gör enligt följande:
1. Du behöver en digital karta som är kalibrerad. Det finns fyra huvudsakliga alternativ (för mer info, se Appens funktioner/Kartor):

  • Det smidigaste är om det finns en publik karta över området som du vill springa på. Då kan du ladda ner den med appen. Karta över publika kartor. Appen kan även ladda ner kartor från Svensk Orienterings karttjänst Omaps.net.
  • Nästan lika smidigt är det om klubben redan har en georefererad karta för appen. Kolla med någon i klubben (t.ex. kartansvarig). Kanske finns det en (skyddad) karta som du kan ladda ner med appen.
  • Finns ingen georefererad karta så kanske klubben i alla fall har digitala kartor som du kan få. I så fall behöver du georeferera den själv, vilket finns beskrivet under ‘Appens funktioner/Kartor’.
  • Finns inget av ovanstående så kan du söka efter kartor på internet eller skanna in en karta, som du sedan georefererar själv.

2. Gå till ‘Banor’ och välj ‘Ny bana’. Lägg in dina kontroller. Exportera en bankarta för utskrift. För mer info, se ‘Appens funktioner/Banor’.

3. Nu är du redo att springa banan. Sätt på GPS:en i mobilen. Välj din bana under ‘Springa’ och vänta tills GPS:en har fått kontakt och noggrannheten är cirka 15 meter eller bättre (visas i övre högra hörnet). Sätt mobilen på armen, fatta papperskarta och kompass i hand och ta dig till startpunkten. Vid startpunkten piper mobilen till och loppet är igång.

4. Orientera dig till kontrollerna i tur och ordning. Appen stämplar automatiskt.

5. När du har målstämplat kan du titta på ditt resultat under ‘Resultat’.